Sopot to miasto położone między Gdańskiem a Gdynią, a dokładnie nad Zatoką Gdańską. Jest jednym z najbardziej urokliwych miast nad Polskim morzem, które słynie z piaszczystych plaż, pięknego mola i mariny, latarni, hipodromu, Domu Zdrojowego i wielu innych atrakcji turystycznych. Nic dziwnego, że co roku odwiedzają go turyści z całej Polski i nie tylko. Wakacje nad polskim morzem to nie tylko szansa na odpoczynek w pięknych okolicznościach przyrody, ale również okazja, aby skosztować doskonałych świeżych ryb, które najczęściej serwowane są z frytkami i surówkami. Gdzie w Sopocie warto wybrać się na obiad? Poniżej znajduje się kilka propozycji miejsc słynących ze znakomitej ryby.
Restauracja Modern Food and Wine
Restauracja Modern Food and Wine zachwyca już samą lokalizacją. Nowocześnie urządzone wnętrza są bardzo przestronne, a z tarasu rozpościera się imponujący widok na Morze Bałtyckie. Jednak to jedzenie sprawia, że miejsce to znajduje się wysoko w rankingach sopockich restauracji. Kucharze preferują tutaj nowoczesne podejście do polskich tradycji, a wśród dań znajdują się również potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Nie brakuje smacznych wariantów dla wegan i wegetarian, co powoli staje się standardem w coraz większej liczbie restauracji. To miejsce, w którym potrawy są serwowane w sposób efektowny i bardzo dopracowany, tworząc barwne, a przede wszystkim pyszne kompozycje. Sałatki z owocami morza zawierają duże ilości małż i grillowanych krewetek, a grillowane macki ośmiornicy serwowane są z ostrymi papryczkami. W karcie dań musiały znaleźć się typowe dla polskich miejscowości nadmorskich ryby, a wśród nich pieczony halibut czy dorsz serwowany z dzikim ryżem i soczewicą.
Nova Sopot
Nova Sopot to miejsce, w którym każdy głodny klient znajdzie coś dla siebie. W karcie dań widnieją zarówno tradycyjne polskie potrawy takie, jak pierogi z mięsem lub ruskie czy też żurek staropolski, jak i wiele wariacji na temat współczesnej kuchni europejskiej. Na uwagę zasługują szczególnie ryby takie, jak polędwica z dorsza w sosie pomidorowo-paprykowym, filet z sandacza w sosie z leśnych grzybów, łosoś w sosie szpinakowym czy filet z pstrąga z czosnkową pierzynką. Niesamowite połączenie smakowe są wizytówką tego miejsca.
Fisherman Finest Food & Wine
Nie jest to typowa knajpka nadmorska, w której można skosztować ryby w panierce z dodatkiem frytek. Tutejsza kuchnia odwołuje się do polskich tradycji, a jednocześnie wzięła sobie za punkt honoru zaskakiwanie gości. Restauracja szczyci się wrogiem nastawieniem do mrożonych produktów i korzystaniem wyłącznie z najwyższej jakości świeżych komponentów, dzięki czemu tutejsze potrawy zawsze zaskakują pełnią smaku i znakomitym przygotowaniem. Znakiem rozpoznawczym restauracji są potrawy serwowane w bardzo atrakcyjny sposób i używanie jadalnych kwiatów do dekoracji. Dzięki temu każde danie przypomina małe arcydzieło. Jakich ryb warto tutaj skosztować? Na przystawkę warto zamówić tatara z pstrąga tęczowego oraz zimnego łososia z kałamarnicą. Z kolei w daniach głównych królują okoń morski serwowany z przypalaną pietruszką i mizerią oraz dorsz atlantycki frutti di mare, podawany razem z omułkami, kałamarnicą i ślimakami.
Manca Restaurant
Manca to ogromna restauracja znajdująca się w wolnostojącym budynku w otoczeniu drzew i z obszernym tarasem. W karcie dań typowej dla kuchni polskiej i śródziemnomorskiej nie zabrakło również ciekawych urozmaiceń w postaci pikantnych zup tajskich i ciekawych przekąsek. Jeśli chodzi o ryby to w tym miejscu smakosze będą mieli szeroki wybór znakomicie przygotowanych potraw takich, jak stek z tuńczyka, tuńczyki tataki flambirowany i smażony dookoła, fishburger z filetem z morszczuka, łosoś w potrawce z czerwonej fasoli czy też dorada w ziołach serwowana z frytkami z batatów.
The Blue Pudel
The Blue Pudel to niezwykle klimatyczne miejsce, które zachwyca wystrojem. Dominują tutaj goła cegła, dekoracyjne tapety, stare meble i mnóstwo obrazów, a całość sprawia wrażenie, jakby goście przenieśli się w czasie o co najmniej sto lat. W karcie dań znajduje się wiele tradycyjnych potraw polskich, ale turyści najczęściej odwiedzają to miejsce, aby skosztować znakomitych ryb. Warto skusić się na pieczonego łososia z sezamem w sosie teriyaki, dorsza na paście z pieczonej papryki, a także znakomite śledzie serwowane na różne sposoby.
Secretariat
Secretariat to przestronne i przytulne miejsce, w którym serwowane dania zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Całość składa się na świetne doświadczenie kulinarne, a goście często wracają tutaj przy, kiedy tylko nadarzy się okazja. W karcie dań dominują ryby, z których słynie ten region, oraz mięsa. Warto skosztować halibuta na ciecierzycy serwowanego z grillowaną limonką czy filetów z sandacza z grillowanymi warzywami i kremowym sosem. W karcie znajduje się również duży wybór wypiekanych na miejscu ciast, a dodatkowym walorem tego miejsca jest fakt, że znajduje się na uboczu z dala od tłumów, co ma wielkie znaczenie w sezonie letnim.
Morska Fish and Chips Restaurant
Morska to jedno z tych miejsc, jakich nie brakuje na mapie polskiego Pomorza. W menu znajdują się typowe dla miejscowości nadmorskich potrawy, a więc przede wszystkim świeże ryby serwowane z frytkami dokładnie tak, jak w Anglii. Restauracja szczyci się znakomitym matjasem holenderskim, soczystym sandaczem czy doradą pieczoną w całości. W karcie znajdują się też łosoś, pstrąg, halibut czy sardynki smażone w tempurze. Można również zamówić tak zwany “fish platter”, czyli talerz z próbkami różnych ryb. Zwolennicy kuchni śródziemnomorskiej będą zachwyceni szerokim wyborem dań z owocami morza, w których nie brakuje znakomitych małż, krewetek, ośmiornicy czy kalmarów.
Pelican
Pelican to urządzone nowocześnie, aczkolwiek niepozbawione przytulności, miejsce. Duża przestrzeń została zaprojektowana z pomysłem i sprawia, że czas spędzony tutaj jest zawsze przyjemny. W karcie dań, oczywiście, znajdują się wszelkie skarby morza takie, jak znakomicie przyrządzone krewetki, grillowane macki ośmiornicy z cytryną i ziołami czy pięknie prezentujące się kanapki z łososiem wędzonym i jajkiem sadzonym. Na uwagę zasługuje dorsz atlantycki w sosie truflowym czy też halibut z migdałami w dżemie pomidorowym. Warto skosztować bardzo aromatycznej zupy rybnej, w której poza kawałkami ryby i warzywami znajdują się również owoce morza. Restauracja ta świetnie sprawdzi się w przypadku rodzin z dziećmi, tym bardziej że w karcie nie brakuje potraw, za którymi przepadają wszystkie maluchy. Duży wybór pizz, tapas i sałatki sprawiają, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie.